Obec Maršov
ObecMaršov

Zpřístupnění svazků a dalších archivních materiálů vzniklých činností bývalých bezpečnostních složek

3. Pojmenování (název) životní situace

Zpřístupnění svazků a dalších archivních materiálů vzniklých činností bývalých bezpečnostních složek

4. Základní informace k životní situaci

Zásadní průlom ve zpřístupňování archivních materiálů Státní bezpečnosti (StB), a to včetně její svazkové agendy, znamenal archivní zákon č. 499/2004 Sb.; tento zákon totiž umožňuje i studium archiválií bez ohledu na jejich stáří (tzn. rovněž mladší 30 let) a na citlivé osobní údaje v nich obsažené.

Na rozdíl od zákona č. 140/1996 Sb. (ve znění zákona č. 107/2002 Sb.), tedy zákona o zpřístupnění svazků bývalé StB, je tak možno studovat také svazky těch kategorií spolupracovníků a tajných spolupracovníků StB, které předchozí právní úpravy z procesu zpřístupňování vylučovaly (důvěrník, kandidát tajné spolupráce), a svazky tzv. kontrarozvědného rozpracování, tj. materiály osob sledovaných; ovšem s jedinou, dosti významnou, výjimkou: pokud již konkrétní archiválie mladší 30 let byly zpřístupněny podle zákona č. 140/1996 Sb., resp. zákona č. 107/2002 Sb., lze je předložit ke studiu jen podle tohoto zákona, tj. pouze tzv. oprávněným žadatelům a anonymizované.

V praxi to tedy znamená, že materiály osob, jež definují § 5 a § 3 písm. i) zákona č. 107/2002 Sb. (tj. spolupracovníků StB v kategoriích rezident, agent, informátor, držitel propůjčeného bytu anebo držitel konspiračního bytu, u svazků z provenience I. správy rovněž v kategoriích ideový spolupracovník, důvěrník, důvěrný styk, držitel krycí adresy), jež byly jakémukoliv žadateli zpřístupněny před 1. lednem 2005, lze zpřístupnit pouze v anonymizované podobě.

V případě osob, na něž se vztahuje § 4 tohoto zákona, tedy osob StB sledovaných, je zapotřebí postupovat v souladu s jeho § 10 odst. 3, tj. disponovat souhlasem osoby, jejíž svazek chce žadatel zpřístupnit, příp. nežije-li již, je nutné předložit souhlas osob, které mohou uplatnit právo na ochranu osobnosti zemřelého.

Nehledě na to však můžeme badatelům a dalším zájemcům o zpřístupnění archiválií z provenience StB, tedy i svazků, doporučit, aby své žádosti podávali podle zákona č. 499/2004 Sb., je to podstatně jednodušší pro obě strany; bližší informace naleznete na internetových stránkách Archivu bezpečnostních složek.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Podle zákona č. 107/2002 Sb. může žádost podat každá fyzická osoba starší 18 let, občan České republiky, který není ve výkonu trestu ani vazby.

Podle zákona č. 499/2004 Sb. není žadatel blíže specifikován, tzn. může požádat kdokoliv.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

U žádosti podle zákona č. 499/2004 Sb. stačí uvést vaše jméno, příjmení a kontakt na vás + samozřejmě identifikační údaje osob, jejichž materiály chcete zpřístupnit (jméno a příjmení, příp. veškerá dřívější příjmení, datum narození, příp. místo atp.).

Tyto "vstupní informace" však nemusí být pro hledání dostatečné; čím více doplňujících údajů k dané osobě uvedete, tím zvýšíte šance na dohledání příslušných archiválií.

V případě, že vám nejde o osobu, ale např. o nějakou událost, jsou podrobné informace naprosto nezbytné.

V žádosti podle zákona č. 107/2002 Sb. uveďte své jméno, příjmení, rodné číslo, místo narození a svou adresu + identifikační údaje osob, jejichž materiály chcete zpřístupnit (jméno a příjmení, příp. veškerá dřívější příjmení, rodné číslo, přesnou adresu trvalého pobytu, název krajů předchozích trvalých pobytů na území České republiky, státní občanství, včetně předchozích).

Žádost opatřete svým úředně ověřeným podpisem; úřední ověření podpisu není potřebné, pokud při osobním podání prokážete svou totožnost.

Bližší informace naleznete na internetových stránkách Archivu bezpečnostních složek.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Se žádostí se obraťte osobně, písemně nebo elektronicky na pracovníky Archivu bezpečnostních složek.

Pokud si nevíte rady, podle kterého zákona máte podat žádost o zpřístupnění, můžete se obrátit na Archiv bezpečnostních složek, a to písemně (Archiv bezpečnostních složek, Siwiecova 2428/2, 130 00 Praha 3 - Žižkov) nebo e-mailem na adresu: badatelske.zadosti@abscr.cz.

Badatelům a dalším zájemcům o zpřístupnění archiválií z provenience StB, tedy i svazků, můžeme však doporučit, aby své žádosti podávali podle zákona č. 499/2004 Sb.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Žádost podle zákona č. 107/2002 Sb. lze podat osobně (bez poplatku za ověřování příslušných listin) nebo písemně.

Osobně i písemně lze podat žádost na adresu:

  • Archiv bezpečnostních složek, Siwiecova 2428/2, 130 00 Praha 3 - Žižkov

Žádost podle zákona č. 499/2004 Sb. lze podat osobně či písemně na výše uvedenou adresu nebo také elektronicky na adresu: badatelske.zadosti@abscr.cz.

Badatelny, kde se po předchozí výzvě Archivu bezpečnostních složek dokumenty zpřístupňují:

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

K podání žádosti podle zákona č. 499/2004 Sb. není třeba předkládat žádné doklady; při návštěvě badatelny prokáže badatel svou totožnost platným občanským průkazem, cestovním pasem nebo jiným obdobným průkazem totožnosti zaměstnanci pověřenému službou a dozorem v badatelně.

Podle zákona č. 107/2002 Sb. je třeba splnit podmínky uvedené v bodě 06.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Pro podání žádosti podle zákona č. 107/2002 Sb. je formulář k dispozici na příslušných badatelnách, příp. e-mailem na vyžádání (badatelske.zadosti@abscr.cz).

Jednodušší je požádat podle zákona č. 499/2004 Sb. - k tomu není zapotřebí speciální žádost, stačí do dopisu či e-mailu uvést (vedle předmětu vašeho zájmu) vaše jméno, příjmení a kontakt na vás.

Pokud však dáváte přednost formulářům, můžete použít tuto žádost:

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

O výsledku šetření podle zákona č. 107/2002 Sb. je žadatel vyrozuměn v zákonné lhůtě 90 dnů ode dne přijetí žádosti.

Podle zákona č. 499/2004 Sb. nejsou lhůty stanoveny, žádosti jsou vyřizovány průběžně a žadatelé vyrozuměni v co možná nejkratším termínu.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Žádost podle zákona č. 499/2004 Sb. lze podat elektronicky na adresu: badatelske.zadosti@abscr.cz.

28. Popis byl naposledy aktualizován

27.07.2015

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

SPONZOŘI A PARTNEŘI